Monday, 21 November 2016

Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili | Dapur Desa

©RUMAHINJECTSSH.BLOGSPOT.COM|

Assalammualaikum.

Suatu ketika dahulu fenomena Kek Red Velvet menjadi viral di sana sini. Semua teruja untuk membuatnya, mungkin disebabkan teruja dengan warna red velvetnya dan gambar-gambar yang menggamit selera. 

Gambar Hasil Google, memang teruja melihat hasilnya
Bagi tahap sifu tu, sudah tentu dah cukup mahir untuk membuat kek ini. Tetapi bagi yang tidak pernah langsung membuat kek, dan mungkin baru berjinak-jinak belajar nak buat kek ini, sudah tentu memerlukan satu resepi yang mudah untuk diikuti dan langkah-langkah untuk penyediaannya.

Kek Red Velvet Versi Bakar
Bagi yang baru nak berjinak-jinak membuat kek seperti Kak Noor sendiri, disyorkan rujuk resepi yang diposkan oleh Sifu Azlina Ina dalam page FBnya Azlina Ina Fans. Terdapat pelbagai resepi kek; dari resepi kek yang simple hinggalah yang agak heavy, semuanya memang menggamit selera. Bukan hanya sekadar gambar kek yang mengancam selera diposkan, tetapi juga dimuatkan sekali dengan tutorial bergambar untuk membuat kek. 



Kak Noor yang selama ini hanya bertindak sebagai `pemerhati' kepada gambar-gambar kek yang diposkan pun teruja untuk cuba membuatnya. Memang terliur dibuatnya. Alhamdulillah, setelah mengikuti tutorial sifu Azlina Ina melalui FBnya, dah boleh buat kek untuk makan sendiri  dan ada sesetengah kek yang simple tu dah boleh dibuat dijual. 


Terdapat pelbagai variasi kek red velvet ini. Kalau google, pelbagai `wajah' kek red velvet yang dipaparkan. Dari segi method masaknya, ada dua cara sama ada kukus atau bakar. Kebiasaannya Kak Noor kukus sahaja bila buat kek ini, tetapi hari ini cuba versi bakar pula. Nasib baik resepi Kek Red Velvet Azlina Ina tu boleh digunakan untuk kedua-dua method. 

Selepas kek masak, diterbalikkan di atas redhai terlebih dahulu

Dah dua minggu hasrat nak buat Kek Red Velvet Cheese Leleh ini tertangguh disebabkan faktor kesihatan dan yang paling utama tak berapa ada mood nak masuk dapur. Biasalah bila tak sihat, semua aktiviti jadi hambar dan rasa malas menguasai diri. Kasihan kepada si bongsu dah lama minta untuk ibu buatkan Kek Red Velvet Cheese Leleh ini. 


So minggu ini, diteruskan projek yang tertangguh itu. Badan pun dah sihat. Tetapi tulah ada yang request nak kek red velvet yang plain, dan ada pula yang request nak letak topping cream cheese sampai overload leleh😆. Layan aje lah... 

Kek Red Velvet Cheese Leleh Perasa Bandung

Kalau yang tahap overload leleh tu of courselah request daripada sibongsu. Tak cukup yang leleh atas kek, ditambahnya lagi baki topping yang ada bila nak makan. Untuk toppingnya pula Kak Noor tukar salah satu bahan toppingnya iaitu menggunakan susu pekat perasa bandung jenama Saji instead of susu pekat biasa. Sebab tu krimnya bewarna pink.


Jom kita tengok resepinya.

KEK RED VELVET - VERSI BAKAR
Resepi asal oleh:  Azlina Ina
Diedit oleh:  Kak Noor @ SajianDapurBonda

Bahan A (buat buttermilk)
1 cawan susu segar atau susu cair
1 sudu besar cuka masakan - (Kak Noor guna cuka epal jenis Heinz)
1 sudu besar pewarna red velvet
(Satukan semua bahan di atas, biar 10 minit dan jangan kacau).

Bahan B:
250 gram Buttercup
1 1/4 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen butter vanilla
(Mixed bahan-bahan di atas sehingga kembang)

Bahan C:
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko
(Satukan bahan-bahan di atas dan ayak bersama-sama)

Cara-caranya:
1.  Masukkan telur sebiji-biji dalam adunan butter (Bahan B) dan mix selama lima minit.
2.  Masukkan Bahan C berselang-seli dengan Bahan A (kacau dulu) tadi. Mix tiga minit dan matikan mixer.
3. Lapik dasar loyang dengan baking paper dan sapu mentega.
4.  Tuang adunan di dalam loyang dan bakar menggunakan suhu 150C selama 40 - 45 minit (bergantung kepada oven masing-masing)
5. Setelah masak, buka pintu oven dan biarkan 5 minit di dalam oven.
6.  Selepas itu keluarkan daripada oven dan terbalikkan di atas redhai lebih kurang 5 minit.  Selepas itu terbalikkan semula.
7.  Bila telah sejuk bolehlah diletakkan topping.

Bahan-bahan Topping:
250 gram cream cheese tortura
1/2 cawan susu pekat manis Bandung jenama Saji
1/4 cawan whipping cream
(Satukan bahan-bahan di atas dan mix sehingga sebati.  Kemudian tuang atas kek).


Resepi Asal Kek Velvet oleh Azlina Ina




[ads-post] [fquote] Anda Telah membaca Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili yang merupakan artikel pilihan dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)), silahkan scroll kebawah jika anda memang berniat membaca entry Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili atau silahkan kembali ke halaman utama jika konten dibahwa anda rasa merupakan kontent yang kurang baik, bookmark rumahinjectssh.blogspot.com untuk selalu update berita dan informasi terkini seputar hal hal menarik yang sedang terjadi di dunia khususnya di Indonesia, Terima Kasih Sudah Membaca" [/fquote] Hey Sobat Rumahinject setelah membaca informasi Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)) apa pendapatmu, apa benar informasi itu seperti itu adanya, atau apakah kamu mempunyai pendapat lain tentang informasi Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)) , apa iya informasi ini tidak berguna, nyatanya kamu sudah menghabiskan waktu lebih dari 330 detik ( Hayo berapa menit !! ) lho untuk membaca artikel Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)), entah anda tidak sengaja ke-blog ini atau kamu memang sengaja, pasti sekarang kamu sedang nyengir sendiri setelah membaca Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)) dan kembali lagi ingat iklan sprite,, alah lebay, Yakin kamu tidak mau share artikel ini lewat tombol share yang ada, kelihatannya ribet soalnya kalau harus bercerita, mending share aja pakai tombol yang ada ,Ok deh kalau share aku kasih kurang Jempol , nih tak kasih lagi Jempol, O iya apa kamu juga yakin tidak mau berkomentar sambil meninggalkan jejak siapa tau teman kamu juga mampir di blog ini,Sampai Jumpa Lagi di artikel bintang lima selanjutnya. Baca Berita Ini juga Ya
Postingan ini Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili dari noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)) tampil pertama dan lebih gokil di blog Rumahinject Pada Waktu November 21, 2016 at 11:33PM



[success title="Artikel RUMAHINJECTSSH Lainnya" icon="check-circle"] Artikel Pintar
Artikel Islam
Artikel Militer A - Militer B
Artikel Tentang Makanan
Artikel Tentang Berita
Artikel Pendidikan

Artikel SELINGAN
ARTIKEL MODUL
ARTIKEL GOKIL
[/success]

[fquote] Sebenerya saya sungguh kagum dengan para ibu ibu atau bapak bapak yang menulis resep resep ini, apalagi kalau sampai blognya sudah dari sejak lama dan sungguh mengambarkan passion yang tinggi dalam bidang kuliner, mungkin apa yang saya tampilkan disini tidaklah hanya sebuah artikel bayangan, tapi saya pastikan bahwa isi artikel akan selalu mempunyai backlink ke artikel asli, Terima kasih para bunda bunda atau bapak bapak khususnya dari artikel ini noreply@blogger.com (Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda (SDB)) - http://sajiandapurbonda.blogspot.com/2016/11/kek-red-velvet-versi-bakar-cheese-leleh.html - Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili yang sudah mengajari para pembaca lainnya ini untuk memulai masak sendiri, dan yang lebih penting adalah terima kasih atas motivasi para ibu atau keluarga lainnya untuk dapat membuat dan memulai bisnis kuliner mereka sendiri - Posting ini dipublish pada November 21, 2016 at 11:33PM [/fquote]

Share this

0 Comment to "Kek Red Velvet Versi Bakar; cheese leleh atau plain, kedua-duanya citarasa famili | Dapur Desa"

Post a Comment